Top

Beknopte handleidingen

Op deze pagina kunt u simpele handleidingen vinden voor het kweken van verschillende groentengewassen, peulvruchten of kruiden. Deze pagina is nog onder constructie en wordt nog verder aangevuld met meer informatie.
 
 
Komkommers

Komkommers zijn heerlijke zomerse groenten. Je kunt ze zelf kweken uit zaden of jonge stekken kopen. Bijzondere komkommerrassen worden geënt.


Om komkommer te ontkiemen heeft een komkommer warmte nodig. Zaai de komkommer in potjes en zet deze in een warme propagator of kas. Ook achter een raam op een zonnige vensterbank kun je komkommer kweken. Zodra de plant een aantal blaadjes heeft kunnen de planten uitgeplant worden.

Komkommers maken slappe ranken. Vanwege dit moet je hem bij het opkweken veelvuldig toppen en nijpen. Knijp na de eerste paar bladeren de top uit de plant. Uit deze top groeien ranken. De scheuten die hier uit voorvloeien mogen blijven zitten. De plant is nu klaar om uit te groeien.

Span draden en draai de lege ranken om de draden. Op deze manier krijgen de planten voldoende zon die zij nodig hebben om sterk te worden. Vanaf de zomer komen de eerste gele bloemen uit. Om een goede komkommer te kweken heeft de plant veel water nodig. Op een zonnige dag drinkt een plant meer dan drie liter vocht.

Geef de plant ’s ochtends water en zorg ervoor dat de bladen droog blijven. Dit voorkomt dat de bladeren bruine vlekken krijgt. Zorg ervoor dat de komkommers niet te groot worden om de volheid van de smaak te behouden.


 
 
Paprika en peper

Paprika en peper zijn familie. Omdat ze famile zijn kunnen de op dezelfde manier gezaaid en gekweekt worden.


Meng vier delen potgrond en een deel scherp zand. Leg de zaden en de stekgrond een dag in een verwarmde kamer zodat deze op de juiste temperatuur komt. Paprika en peper worden doorgaans gekweekt in warme landen waar de grond warm aanvoelt.

Maak de grond vochtig en leg de zaden op de grond. Geef lauw warm water en strooi een dunne laag zand over de zaden. Dek het geheel af met een glasplaat of gebruik een propagator. Plaats de propagator in een warme kamer, kweektent of boven de radiator bij een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius.

Zodra de eerste groene plantjes zichtbaar worden mag de glasplaat er af. Geef af en toe water met een plantenspuit. Na 10 weken zijn de plantjes sterk genoeg om uit te planten in een pot. Doe dit aan het begin van de zomer of boots de zomer na in een kweektent.

Paprika en peper kunnen het beste worden uitgeplant in een pot zodat deze makkelijk te verplaatsen zijn naar de zon. Neem hiervoor een ruime pot van minimaal 10 liter en zet de planten in de pot op dezelfde afstand van elkaar af.
Na vier tot zes weken moet de grond iedere week bemest worden. Doe dit met vloeibare meststoffen.

Paprika en peper is rijp als het vruchtvlees hard is. Zorg ook dat de kleur vol is. Snij de paprika met een scherp mes af in het dikke stuk. Peper heeft dit dikke stuk niet en kunnen met een zo lang mogelijke steel worden afgesneden.


 
Pompoen

Pompoenplanten zijn gemakkelijk kweekbaar en vergen weinig onderhoud. Voorzaaien doe je in de lente of door het hele jaar in een kweekkas of kweektent.

 
Let goed op zodra de eerste blaadjes uitkomen en zorg ervoor dat uw plant niet wordt besmet met plantziekten of ongedierte als slakkenvraat. Zodra de planten een aantal groene blaadjes uitbrengen wordt de plant stug en is deze door de gevarenzone heen.

Pompoen groeit het beste op warme grond. Dit is indien u in een kweekkas of kweektent werkt te beinvloeden met een verwarmingsmat. Als de grond voldoende warm is kun je de pompoen per dag zien groeien. Zorg dat er voldoende groeiruimte is en geef voldoende water en oogst op het moment dat de pompoen groot genoeg is.

Pompoen is te kweken vanuit zaden maar ook vanuit jonge stekken. Deze zijn te koop in diverse tuincentra.


 
Tomaat

De tomaat is een van de populairste vruchtengewassen bij de hobbykweker. Dit komt door de veelzijdigheid van de tomaat. Tomaten zijn gezond en gemakkelijk toe te voegen in verschillende gerechten. Tomaten bevatten veel gezonde voedingstoffen en antioxidanten.


Tomaten zijn er in verschillende soorten die op verschillende manieren groeien. Hoe roder de tomaat des te gezonder deze is. Om een volle rode kleur te krijgen is er veel warmte en licht nodig. Dit is gemakkelijk na te bootsen in een kweekkas of kweektent.

Strooi de zaden in gewone potgrond, bijvoorbeeld in een kweekbak op een warme plaats. Dek dit af met een dunne laag potgrond. Zet de kweekbak in het licht zodra de eerste zaailingen boven komen. Verpot de zaailingen en ze in een kweekkas of kweektent. Als de tomaten geoogst kunnen worden trek ze dan voorzichtig van de steel af.

Als je een goede oogst wil hebben met felrode volle tomaten dan moet je de tomatenplant goed verzorgen. Wanneer de plant groeit moet je deze goed opbinden zodat de plant voldoende licht krijgt.

Je kunt tomaten kweken uit zaden maar je kunt ook jonge stekken kopen bij ieder tuincentrum.